Cícer typického tvaru Strukovina príbuzná hrachu, ktorú pestovali staré národy už pred 7000 rokmi. Chuťovo sa nachádza niekde medzi orieškami, jedlými gaštanmi a bielou fazuľou. Má zastúpenie takmer všetkých vitamínov a minerálnych látok, najviac potom železa, vápniku, horčíku, fosforu a draslíku.
Priemerné výživové hodnoty:
en.hodnota.......1322 kJ/314,76 kcal
bielkoviny.............16,7 g
sacharidy..............59,0 g
tuky.......................4,8 g
Bôb celý
Bôb je strukovina s veľkými plodmi zelenkavej farby, ktoré po usušení zhnednú. Po úprave sú ľahko stráviteľné a chutia aj uvarené a iba jemne osolené. Vhodné sú aj do polievok a šalátov, dochucujú sa rascou a cesnakom. Bôb je výborným zdrojom vlákniny a pomáha preto pri problémoch zažívacieho charakteru.
Priemerné výživové hodnoty:
en.hodnota.............1300 kJ/309,52 kcal
bielkoviny.............28,00 g
sacharidy..............4,97 g
tuky.........................2,48 g
Fazuľa biela perlička
Semená fazule typického tvaru a veľkosti.Patrí medzi prastaré kultúrne plodiny v kuchynskej príprave jedál má široké uplatnenie. Po tepelnom spracovaní sa používa na prípravu jedál, šalátov, varenie polievok, omáčok, prívarkov, na zapekanie..
Priemerné výživové hodnoty:
en.hodnota.........................1386 kJ/330 kcal
bielkoviny......................21,40g
sacharidy......................61,60 g
tuky..............................1,6 g
Hrach žltý lúpaný
Rozpolené a olúpané zrná hrachu žltého.Patrí medzi prastaré kultúrne plodiny. V kuchynskej príprave jedál má široké uplatnenie. Po tepelnom spracovaní sa používa na prípravu jedál, šalátov, varenie polievok, omáčok, kaší, plniek, nátierok, prívarkov, na zapekanie a na nakličovanie.
Priemerné výživové hodnoty:
en.hodnota................................1390kJ/330,95 kcal
bielkoviny...........................23,80g
sacharidy............................60,20g
tuky........................................1,4g
Šošovica červená celá
Šošovicové jedlá sa hodia na zimné obdobie: zasýtia a dodajú telu potrebnú energiu. Šošovica je bohatým zdrojom vápnika, železa, selénu, fosforu, zinku, vitamínov B1, B2, B6. Obsahuje trikrát viac vápnika než obilniny a sedemkrát viac železa ako špenát. Zo všetkých strukovín je šošovica najbohatšia na bielkoviny a obsahuje najmenej tukov. Na rozdiel od fazule je ľahšie stráviteľná, obsahuje menej trieslovín.