e-mail: mlynzrno@mlyn-zrno.sk
články
Možno aj preto, že náš mlyn staval mlynár, ktorý sa narodil v minulom storočí, v období kamenných mlynov, zamontoval do mlyna aj veľký kus histórie. Aj u nás v podvečer v šere ožívajú tajomné zákutia a opreté stojace vrecia strážia históriu mletia.
V dnešnej dobe sa melie múka podľa prísnych pravidiel a predpisov, nespočetného množstva rozborov a zápisov. To v minulosti nahradilo vážené slovo mlynára, majstra svojho remesla. Svojich tovarišov učil tak:
'Múka bude dobrá, keď zamiešaš 10 mechov obilia od gazdu Fera z horného konca a včerajšiu pšenicu sedliaka Jana.'
Tohto princípu sa držíme aj my, len modernými spôsobmi. Tak ako prežíva historické vyjadrovanie v mlynoch, prinášame vám múdre slová pekárskych majstrov.
Na otázku: 'Kedy je múka podľa Vás dobrá?' odpovedajú:

pekár M.M
V našej pekárni pečieme chleba v murovanej pekárničke viac ako 10 rokov. Ja potrebujem múku jemnú, medzi prstami mastnú, na jemno zomletú. Vlhkosť? Keď stlačím múku, musí držať pokope, ale nie zlepená. Potom je cesto pružné, naťahuje sa a netrhá. Múkou kontrolujem teplotu v peci. Hodím múku do pece, musí pomaly hnednúť, nie horieť. Keď toto všetko dodržím, bochníky chleba sú pekné, hnedé, lesklé, voňavé ako v rozprávke.

pekáreň žemlí
Na výrobu žemlí na hambugery sme skúšali viac druhov múk. Najlepšia je OO Extra. Nemá byť tmavá a studená. Potom dobre nakysne. Teraz nám pekne kysne aj bez dávania zlepšujúcich prípravkov. Múku z ktorej nie sú bacuľaté žemle, by sme nebrali.


Medovnikár
Zaoberám sa pečením perníkov veľmi dlhú dobu. Používam múku bielu T-650. Z každého mlyna nie je múka rovnaká. Pre mňa je vtedy dobrá, keď v peci perníky pekne puchnú. Musí mať stálu kvalitu v každom vreci. V tomto sa  plne spolieham na mlynára.

domáca gazdiná,
V prvom rade treba robiť podľa dobrého receptu. Múku treba kúpiť takú, aby nebola sivá, ale pekne bielučká. Postarať sa o cesto, aby pekne nakyslo. To je potom radosť z roboty, keď sa podaria pekné a chutné koláčiky.

Aj v dnešnej dobe je dobré držať sa starých vychodených chodníčkov, abyi naši odberatelia boli spokojní a mohli používať takú múku, aká bola kedysi. Potom budú aj výrobky z múky veľmi dobré, lebo ľudia na Slovensku sú dobrí ako kedysi.
Mlyn Zrno
Miroslav Grznár, Veľké Hoste 182, 956 38  Šišov
tel./fax: 00421387695717, mob.brána: 00421907705129
mobil: 00421905652426
SVK
CZE
GBR
GER
POL
RUS
UKR
ROM
FRA
HUN
SLO
','_blank')" ID="TEwUrlLink9_29">
úvodná strana
ponuka výrobkov  
cenník
spôsob balenia
recepty
záhradníctvo
kontakt + predaj
o firme
BIO výroba
knižka Zamúčené histórie
rôzne dopyt
a predaj
fotogaléria mlyna
spôsob rozvozu